Fedezetként elfogadható ingatlanok

A hitel fedezetéül csak Magyarország területén található, terheletlen, rendezett tulajdoni lappal rendelkező, önállóan forgalomképes, jelenlegi állapotában is rendeltetésszerű használatra alkalmas, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett lakóingatlan (családi ház vagy lakás), hétvégi ház, garázs, üzlethelyiség, iroda, építés alatt álló ingatlan, illetve építési telek fogadható el.

A fedezetül felajánlott ingatlan(ok) tulajdoni lapján a tulajdonos(ok) bejegyzett tulajdonjogának kell szerepelnie, illetve lakás/ház vásárlása esetén az ügyfél tulajdonjog bejegyzésére irányuló kérelme szerepelhet széljegyként.

Állami kezességvállalás a közszféra alkalmazottainak (tanároknak, önkormányzati, egészségügyi, igazságügyi dolgozóknak, stb.)

A kedvezményre az jogosult, aki legalább három éve már közalkalmazottként dolgozik.

A garanciavállalás a kamattámogatott hitel jelzáloggal nem biztosított részére szól és azért a hitelfelvevőnek – amíg közalkalmazott – nem kell garanciadíjat fizetnie.

A közalkalmazotti jogviszony megszűnésekor is megmarad az állami garancia, ám akkor már meg kell fizetni a garanciadíjat.

Jogosultak:

akik nem rendelkeznek lakással, és vidéken 8, a fővárosban vagy megyei jogú városokban 12 millió forintosnál nem drágább lakást akarnak vásárolni.

Fiatalok lakáskölcsönéhez kezességvállalás (Fészekrakó program) A lakáscélú hitelfelvételt kísérő állami garanciavállalás megteremtésének köszönhetően már tíz százalékos önerővel is lehet lakást vásárolni.

A 10-20%-os önerő biztosításához más lakástámogatás is felhasználható (pl.: lakásépítési kedvezmény, munkáltatói támogatás, önkormányzati támogatás). Az állami kezességvállalás a lakás hitelfedezeti értékével nem fedezett kölcsönrészre történik. Igényelhetik: lakással nem rendelkező 30 év alatti házastársak, élettársak, gyermeket egyedül nevelő személyek.

Feltétel, hogy a lakás vételára vagy építési költsége nem haladhatja meg: Budapesten és megyei jogú városokban használt lakás esetén a 12 millió forint-ot, új lakás esetén a 15 millió forint-ot, (telekár nélkül).

Vidéken használt lakás esetén a 8 millió forint-ot, új lakás esetén a 12 millió forint-ot. A nyújtott kölcsön nem haladhatja meg a lakás vételárának 90%-át. A támogatás mértéke a hitelcél szerinti lakásingatlan hitelbiztosítéki értékének 60%-t meghaladó kölcsönrészre.

Az igényléshez a hitelcélt és a hitelképességet igazolni kell, a családi állapotról pedig nyilatkozni szükséges.

Fiatalok Otthonteremtési Támogatása 35 év alatti, gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és gyermeket egyedül nevelők a fél szocpolt már használt lakás vásárlására is felhasználhatják, a szocpolhoz hasonlóan vissza nem térítendő támogatásként.

A fél szocpolra azok jogosultak, akik nem rendelkeznek lakással, és vidéken 8, a fővárosban vagy megyei jogú városokban 12 millió forintosnál nem drágább lakást akarnak vásárolni.

A szocpol növekedésének köszönhetően emelkedett a fél szocpol támogatás mértéke is, egygyermekes családok 450 000, a kétgyermekesek 1 200 000, a háromgyermekesek 1 900 000, míg a négygyermekes családok 2 300 000 forintnyi támogatást kapnak lakáscéljaik megvalósításához.