BABAVÁRÓ HITEL 2021

Számítsd ki hitelkalkulátorunkkal, hogy mennyi babaváró hitelre vagy jogosult!
 • MAXIMUM 10 MILLIÓ FT HITEL
 • SZABADON FELHASZNÁLHATÓ
 • KAMATMENTES – ha 5 éven belül gyermek születik
 • MAXIMUM 50 000 FT HAVI TÖRLESZTŐ
BABAVÁRÓ HITEL FELTÉTELEI 2021-BEN

Mi a Babaváró hitel?

A Babaváró támogatást – más néven a Babaváró hitelt – 2019. július 1-től igényelhetik a feltételeknek megfelelő fiatal párok. (Arról, hogy kik igényelhetik, a következő pontban írunk részletesen.)

A Babaváró maximális összege 10 millió forint, futamideje legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra fizetendő induló havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot, mely összeg tartalmazza a kölcsön után fizetendő állami kezességvállalási díjat is.

A hitel a folyósítást követő első 5 évben kamatmentes, ám ha ezen idő alatt nem születik gyermek, akkor az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni. A visszafizetendő kamattámogatás a Babaváró igénylésekor érvényes öt éves futamidejű állampapírhozam 130 százalékának két százalékkal növelt értéke. A kamattámogatás visszafizetésén túl a futamidő további részére a Babaváró piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át.

Mi történik gyermekszületés esetén:

 1. gyermek: amennyiben gyermek születik az első 5 évben, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, a havi törlesztést pedig 3 évre fel lehet függeszteni. Ez éppen akkor csökkentheti a család terheit, amikor a kismama alacsonyabb jövedelemre számíthat.
 2. gyermek: a második gyermek születését – pontosabban 12. hetes magzati korát – követően újabb három évig szüneteltethető a törlesztés, valamint elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át.
 3. gyermek: a fennálló teljes tőketartozást elengedik, vagyis megszűnik a hitel.

A Babaváró hitel 2022. december 31-ig igényelhető, az esetleges meghosszabbításáról pedig egyelőre nincs információ. Éppen ezért fontos, hogy ha egy pár gyermekvállalást tervez, akkor határidőre teljesítse a személyi feltételeket és nyújtsa be az igénylést.

Kik igényelhetik a Babaváró hitelt?

Azok, akik megfelelnek a 44/2019. Korm. rendelet szerinti személyi feltételeknek:

 • Házasok igényelhetik, akik mindketten elmúltak 18. évesek, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét.
 • Legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya (TB).
 • Mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel.
 • Büntetlen előéletű a pár mindkét tagja.
 • Egyiküknek sincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozása.
 • Egyikük sem szerepel a KHR rendszerben (régi nevén BAR lista) meg nem fizetett adósság, vagy bankkártyás visszaélés miatt.

Akik a személyi feltételeken túl megfelelnek az adott bank hitelbírálati elvárásainak:

 • A bankok eltérően határozzák meg a minimális életkort, van ahol 18 éves kortól, míg máshol csak 21 éves kortól hiteleznek.
 • A bankok különböző nagyságú minimális jövedelmet várnak el a Babaváró igényléséhez, ezért előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál megkapja a hitelt, míg a másiknál nem.

Milyen dokumentumok kellenek?

 • Igazolványok: érvényes személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél, lakcímkártya és adóazonosító.
 • 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolás: ezt a munkáltatótól lehet kérni, de fontos, hogy ne legyen 30 napnál régebbi.
 • NAV jövedelemigazolás: a vállalkozóknak NAV jövedelemigazolásra van szükségük, amit az adóhatóságtól szerezhetnek be.
 • Bankszámlakivonat: mint minden hitelnél, itt is szükség van 1-3 havi bankszámlakivonatra, amin látható a jövedelem.
 • 3 év TB jogviszony igazolás: az államilag támogatott hiteleknél az igénylés feltétele a társadalombiztosítási (tb) jogviszony igazolása, amelyet a fővárosi és megyei kormányhivatalok által kiállított hatósági bizonyítvánnyal lehet megtenni. Jó hír, hogy ezt már elektronikus formában is el kell fogadniuk a bankoknak.
 • Várandósgondozási kiskönyv: ez akkor kell csak az igényléshez, ha a Babaváró igénylésével együtt a gyermeket is bejelentenénk, hiszen így azonnal felfüggesztik 3 évre a hitel törlesztését. A várandósági kiskönyvből tudják megállapítani a bankok, hogy a magzat betöltötte-e a 12 hetes magzati kort. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a kiskönyv tartalmazza a születés várható időpontját, ez azonban többször hiányzik a dokumentumról. A szülészorvos aláírása és pecsétje is szükséges a dokumentumra, ezek nélkül sajnos nem fogja elfogadni a bank a gyermek bejelentését.

Ezekről csak nyilatkozni kell:

 • A büntetlen előéletről,
 • a NAV tartozás mentességről,
 • a házasságról.

Milyen hosszú TB jogviszony kell a Babaváróhoz?

A Babaváró hitel esetében legalább a pár egyik tagjának 3 éves folyamatos – a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-a szerinti – TB jogviszonyt kell igazolnia. A TB jogviszony folyamatosnak minősül akkor is, ha az elmúlt 3 évben munkahelyet váltott valaki, de akkor a két munkahely közötti időszak nem haladhatja meg a 30 napot.

A Tbj törvény szerint az alábbiak alapján rendelkezhet valaki TB jogviszonnyal:

 • munkaviszony;
 • egyéni vállalkozó (főállásban);
 • társas vállalkozó (főállásban),- szövetkezet tag (munkaviszonnyal, vállalkozási jogviszonnyal vagy megbízási jogviszonnyal);
 • álláskeresési támogatás;
 • egyházi személy;
 • mezőgazdasági őstermelő;
 • főállású kisadózó;
 • állami projektértékelői jogviszonyban álló személy. (Amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.)

nappali felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányok beleszámítanak a 3 éves TB jogviszonyba, feltéve, hogy legalább az utolsó 180 napban volt munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó jövedelem. Ebben az esetben a felsőfokú tanulmányok befejezése és a munkába állás között legfeljebb 6 hónap lehet a szünet.

2020. január 1-jétől a tanulószerződéssel rendelkező, szakképzésben részt vevő tanulók jogviszonya kikerült az elfogadható jogviszonyok köréből, így azok, akik a tanulószerződésük alapján igazolnák a babaváró hitelhez szükséges 3 éves jogviszonyt, 2020-tól ezt már nem tehetik meg.

A 3 éves TB jogviszonyba a közmunka maximum 1 évvel számít bele.

A kérelem benyújtását megelőző 180 napban kizárólag magyar – a Tbj. 5.§ (1) bekezdés a), b), e) – j) pontja szerinti jogviszony vehető figyelembe. Vagyis a külföldi TB jogviszonyt egyáltalán nem veszik figyelembe az utolsó 180 napban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy külföldön élő, ott dolgozó házaspár akkor sem veheti igénybe ezt a támogatási lehetőséget, ha egyébként hazaköltöznének.

Mindkét félnek szükséges igazolni a TB jogviszonyt?

A legalább 3 éves folyamatos TB jogviszonyt elegendő a házaspár egyik tagjának igazolnia.

Hogyan lehet igazolni a TB jogviszonyt?

A TB jogviszonyt igazoló hatósági bizonyítvány igénylésére a lakó- vagy tartózkodási helye szerinti kormányhivatalnál, e-Papír szolgáltatáson (epapir.gov.hu) keresztül van lehetőség, továbbá postai úton is feladható az igénylőlap. Az e-Papír szolgáltatás Ügyfélkapu regisztrációval használható, itt a beszkennelt igénylőlapot kell eljuttatni a hatósághoz.

A postai úton történő beküldéskor az igénylőlaphoz (ITT tölthető le) másolatban mellékelni kell a személyazonosításra alkalmas igazolvány (jogosítvány vagy személyi igazolvány), a lakcímkártya, a TAJ kártya másolatát, valamint a meghatalmazás (amennyiben nem a hatósági bizonyítványt igénylő jár el az ügyben) eredeti példányát.

A lakáscélú állami támogatás igénylésével kapcsolatos eljárások tárgyi illetékmentességére tekintettel az eljárásért nem kell fizetni. A hatósági bizonyítvány a lakáscélú támogatás igényléséhez a kiállítása napjától számított 30 napig használható fel.

Külföldön élők igényelhetik a Babaváró hitelt, ha haza költöznének?

Itt külön kell kezelni a TB jogviszonyt és a hitelhez szükséges jövedelem igazolását:

 • TB jogviszony: A kérelem benyújtását megelőző 180 napban kizárólag magyar – a Tbj. 5.§ (1) bekezdés a), b), e) – j) pontja szerinti jogviszony vehető figyelembe.
 • Jövedelem: A Babaváró hitelhez szükséges jövedelem akár külföldi jövedelem is lehet.

Vagyis előfordulhat, hogy a pár egyik tagja az elvárt TB jogviszonyt igazolja, míg a másik fél külföldön dolgozik, így az onnan származó jövedelme alapján lesznek hitelképesek. Arra azonban ne számítson senki, hogy a TB jogviszony kapcsán valamelyik bank kivételezni fog, ugyanis ez jogszabályi feltétel, amitől a bankok nem térhetnek el.

Feltétel a közös lakcím a Babaváró támogatás igényléséhez?

A Babaváró hitel igénylésének – ellentétben a csok támogatással – nem feltétele, hogy a házaspár mindkét tagjának ugyanaz legyen a bejelentett lakcíme. A Bankmonitor.hu szakértői ennek ellenére találkoztak olyan esettel, amikor a bank emiatt utasította el az igénylést, ám mivel ennek nincs jogalapja, lehetőség van panaszt tenni, vagy más bankhoz fordulni.

Hol ellenőrizhetem, hogy jogosult vagyok-e a Babaváró támogatásra?

A Babaváró hitel feltételeit bárki gyorsan ellenőrizheti a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával.

Csak meglévő gyermekkel igényelhető?

Nem feltétel, hogy a házaspárnak legyen gyermeke az igényléskor, ugyanis a támogatás célja kifejezetten a fiatal párok gyermekvállalása. Éppen ezért a Babaváró szempontjából kizárólag az igénylést követően született gyermekeket veszik figyelembe. Eszerint a folyósítást követően 5 éven belül újabb gyermeknek kell születnie ahhoz, hogy a hitel a futamidő végéig kamatmentes legyen.

A már meglévő gyermek után járnak a Babaváró kedvezményei?

A már meglévő gyermek nem számít a támogatás szempontjából. Kizárólag a hitel igénylését követően megszülető első, második és harmadik gyermek után jár a kamatmentesség, valamint a tartozás egy részének vagy egészének elengedése.

Hogyan igazolhatom a terhességet?

Terhesség alatt: A várandósgondozási könyv 1. és 7. oldalával, az utóbbi tartalmazza a szülés várható idejét, az orvos aláírását és pecsétjét. Ha nem várt esemény következik be a várandósság alatt vagy születéskor (vetélés vagy halva születés), az hivatalos okirattal igazolható.

Születést követően: A gyermek anyakönyvi kivonatával, lakcímkártyájával és adóigazolványával lehet igazolni.

Örökbefogadás esetén: Az örökbefogadást engedélyező végleges határozattal, az örökbefogadott gyermek lakcímkártyájával és adóigazolványával.

Nem születik gyermek a hitel folyósítását követő 5 éven belül

Amennyiben nem születik gyermek a folyósítást követő 5 évben, akkor az igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át.

Ha a gyermekvállalás egészségügyi okok vagy megváltozott munkaképesség miatt hiúsul meg, akkor a kamattámogatás megszűnése és visszafizetése alól az illetékes járási hivatal méltányossági felmentést adhat. Ehhez azonban szükséges, hogy 5 éven belül szabályosan benyújtsák az erre vonatkozó kérelmet. Amennyiben a hivatal a kamatmentesség megszűnése és/vagy a támogatás visszafizetése alól mentességet ad, akkor ezzel a határozatot kell a bank részére eljuttatni.

Mi történik, ha a házaspár elválik a Babaváró hitel igénylését követően?

 • Ha nem született gyermek az első 5 évben, akkor az igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású lesz.
 • Amennyiben született gyermek, akkor a támogatást nem kell visszafizetni, viszont a továbbiakban piaci kamatozású lesz a hitel.
 • Ha a válást követően egyikük újraházasodik (és az előző házasságból nem volt gyermeke), és megfelelnek az igénylés feltételeinek, akkor a gyermekvállalásra rendelkezésre álló 5 év újra kezdődik, a Babaváró kedvezményei pedig igénybe vehetők.

A válást a házasság felbontásáról vagy érvénytelenné nyilvánításáról szóló bírósági határozattal kell igazolni.

Mi történik, ha a házaspár mindkét tagjának megszűnik a magyarországi lakcíme?

Ebben az esetben 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni az igénybe vett támogatás összegét, a hitel pedig piaci kamatozású személyi kölcsön lesz a továbbiakban. A magyarországi lakcím megszűnését 30 napon belül kell a bank felé igazolni.

Mi történik, ha a Babaváró támogatással érintett gyermek nem él tovább a házaspárral?

A kamattámogatást egy összegben vissza kell ekkor is fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású lesz. Az elköltözést 30 napon belül jelenteni kell a banknak.

Mi történik, ha a házaspár valamelyik tagja meghal?

Amennyiben a házaspár egyik tagja a folyósítást követő 5 éven belül meghal, akkor a hitel csak 6 hónappal ezt követően alakul át piaci kamatozásúra, viszont a korábban igénybe vett kamatkedvezményt utólag nem kell visszafizetni. Ha az 5 éves időszakon belül az özvegy újra házasodik, akkor a türelmi idő újra kezdődik.

Élettársak igényelhetik?

Nem, a csok-kal ellentétben a Babavárót kizárólag házasok igényelhetik. Amennyiben az igénylőknek van nem közös gyermekük, akkor legalább egyiküknek az első házasságának kell a mostaninak lennie.

Egyedülállók igényelhetnek Babaváró hitelt?

Egyedülállók nem igényelhetik a támogatást akkor sem, ha születik gyermekük. (Ezzel szemben a csok-ot élettársak és egyedülállók is igénybe vehetik.)

Milyen idősen igényelhető a Babaváró?

A Babaváró hitelnél igénylésénél kizárólag a feleség életkorával kapcsolatban vannak megkötések, a férj kora nem releváns ebből a szempontból. A feleségnek 18 évesnél idősebbnek kell lennie, ám nem töltheti be a 41. életévét. Tudni kell azonban, hogy a Babaváró hitel esetében a bankok szigorúbb korlátozásokat is meghatározhatnak, így van olyan pénzintézet, amelyik 21 éves kor alatt nem hitelez.

Mekkora hitelt kaphatok Babaváróval?

Csak a Babaváró hitel plafonját határozza meg jogszabály: a fiatal házasok maximálisan 10 millió Ft hitelt vehetnek fel, legfeljebb 20 éves futamidőre. A minimális hitelösszeg bankonként különböző, ám ennek nincs nagy jelentősége, ugyanis legtöbben 9-10 millió forint hitelt igényelnek.

Miért fontos a babaváró hitel kamata?

A Babaváró hitel – amennyiben a folyósítást követő 5 évben gyermek születik – kamatmentes, ám a hitel kamata mégis fontos lehet, ha az igénybe vett támogatást valamilyen ok miatt – nem születik gyermek, válás, megszűnik a pár magyarországi lakcíme stb. – vissza kellene fizetni. A visszafizetendő kamattámogatás a Babaváró igénylésekor érvényes öt éves futamidejű állampapírhozam 130 százalékának két százalékkal növelt értéke.

Mi az az állami kezességvállalási díj?

A Babaváró hitelre az állam kezességet vállal. Ennek díja van, mégpedig a fennálló tőketartozás 0,5%-a, melyet havonta a törlesztőrészletekkel együtt kell megfizetni. A díj induló mértéke egy 10 millió forintos kölcsön esetében 4 167 Ft.

Mennyi a Babaváró hitel havi törlesztője?

A Babaváró hitel kamatkedvezményét jogszabály határozza meg, ha pedig a folyósítást követő 5 évben gyermek születik, akkor a futamidő végéig megmarad a kamatmentesség. Ezért kamatfizetés szempontjából gyakorlatilag nincs különbség a bankok ajánlatai között, a havi törlesztő nagysága ezért a felvett Babaváró összegétől és a kölcsön futamidejétől függ. A maximálisan felvehető 10 millió Ft-os hitelösszeg például 20 éves futamidővel 45 900 Ft havi törlesztőt jelent.

Mennyi idő alatt kaphatom meg a hitelt?

A bankoknak 10 napjuk van a hiánytalanul benyújtott igénylés elbírálására, a folyósítást ezt követően gyorsan megtörténik. Emellett létezik egy gyorsított babaváró opció is, mely csak a Bankmonitoron keresztül érhető el.

A Babaváró hitel igénylésének folyamata?

 • Jogosultság ellenőrzése: Érdemes először ellenőrizni, hogy jogosultak vagyunk-e a Babaváróra, amit a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával egyszerűen meg lehet tenni.
 • A megfelelő bank kiválasztása: Hiába felel meg valaki a Babaváró jogosultsági feltételeinek, attól még nem feltétlenül hitelképes, vagy kapja meg az igényelt hitelösszeget mindenütt. A bankok egy része például a kedvezményes, míg mások a normál, kedvezmény nélküli törlesztővel számolnak a JTM-nél (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató), így valahol több, míg máshol kevesebb jövedelem kell ugyanakkora hitel felvételéhez. Ezen kívül eltérés lehet az elvárt minimális jövedelem és az alsó korhatár tekintetében is.
 • Igénylés a kiválasztott banknál.
 • Szerződéskötés és folyósítás.
 • Amennyiben a bank elutasítja az igénylést, lehetőség van újabb banknál próbálkozni.

Babaváróval kiváltható egy lakáshitel, vagy személyi kölcsön?

A Babaváró pénzügyileg jó lehetőséget jelent egy lakáshitel, egy személyi kölcsön vagy akár egy áruhitel kiváltására. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor számításai szerint egy 10 millió Ft-os lakáshitel esetében 20 év alatt a kamat 4-9 millió forint költséget jelent, ami a kamatmentes Babaváró hitellel – feltéve, hogy a folyósítástól számított 5 éven belül gyermek születik – megspórolható.

Tudni kell azonban, hogy nem minden banknál használható fel hitelkiváltásra a Babaváró, ezért fontos, hogy erről előre tájékozódjunk. Ha lakáshitelt váltana ki valaki, akkor arra mindenképp figyelni kell, hogy a Babaváró ebben az esetben sem számít majd lakáscélú kölcsönnek, így a lakáshitelekkel kapcsolatos kedvezmények nem lesznek rá felhasználhatók. Így például nem lehet lakástakarékból betörleszteni úgy, hogy ne vesszen el az állami támogatás, és a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés sem használható fel a Babaváróra. Éppen ezért egy lakáshitel kiváltása előtt ezeket a szempontokat is szükséges mérlegelni!

Felhasználható önerőként lakáshitelhez a Babaváró támogatás?

A lakást vásárló fiatalok legnagyobb problémája többnyire a lakáshitelhez szükséges önerő előteremtése. Elméletileg egy lakás vételárát 80%-ig hitelezik a bankok, ám reálisabb 50-70%-kal számolni. Különösen az olyan kistelepüléseken óvatosak a bankok, ahol kevés a tranzakció, így nagyon nehéz pontosan meghatározni egy ingatlan reális forgalmi értékét. A 70%-os hitelfedezeti arány azt jelenti, hogy egy 30 millió Ft-os ingatlan megvásárlásához legalább 9 millió Ft önerőt fel kell tudnia mutatni.

A maximum 10 millió Ft összegű Babaváró hitel az önerő előteremtéséhez jó lehetőség, ám azt tudni kell, hogy amennyiben a Babaváró folyósítása és a lakáshitel felvétele között nem telik el 90 napnál több, akkor jogszabály alapján a kölcsön 25%-át ingatlantehernek, míg 75%-át önerőnek kell tekinteni. Vagyis egy 10 milliós Babaváró esetében 7,5 millió Ft számíthat legfeljebb önerőnek ilyenkor.

A jogszabály adta lehetőségnél azonban szigorúbban is eljárhatnak a bankok, és egy részük ezt meg is teszi:

 • Vannak bankok, melyek a jogszabályi előírás mellett mindenképpen elvárnak a vásárláshoz legalább 10-20% saját megtakarítás bevonását.
 • Vannak bankok, melyek a jogszabályi előírás mellett elvárják, hogy a lakáshitel és a babaváró hitel együttes összege ne haladja meg a vételárat.

Kaphatok Babavárót, ha van már hitelem?

Az, hogy valakinek van már hitele, önmagában nem kizáró ok a Babaváró igénylése során, ám ebben az esetben a jövedelemnek „el kell bírnia” a régi és az új kölcsön havi törlesztőit. Az úgynevezett JTM-korlát (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szabályozza, ami szerint például egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél, vagy egy fix kamatú személyi kölcsönnél a havi törlesztő összege nem haladhatja meg az igazolt nettó jövedelem 50%-át. (500 ezer Ft alatti havi nettó esetén.) Ez jogszabályi plafon, aminél a bankok természetesen szigorúbban is eljárhatnak.

Ha megfelelek a személyi feltételeknek, akkor biztosan megkapom a Babavárót?

Egyáltalán nem biztos, ugyanis a bankok a hitelbírálat során döntik el, hogy az igénylőt hitelezik-e, és ha igen, mekkora összegű hitelre számíthat tőlük.

Például a bankok eltérően határozzák meg a minimális életkort, van ahol 18 éves kortól, míg máshol csak 21 éves kortól hiteleznek. Ezen kívül a pénzintézetek eltérő nagyságú minimális jövedelmet várnak el a Babaváró igényléséhez, ezért előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál megkapja a hitelt, míg a másiknál nem.

Milyen minimális jövedelem szükséges?

A bankok eltérően határozzák meg a Babaváró hitelhez elvárt minimális jövedelem összegét. A minimális jövedelem a hitelképesség eléréséhez szükséges, vagyis ez nem jelenti azt, hogy a maximális, 10 millió Ft-os hitelösszeget megkapja valaki.

Számít, hogy melyik banktól igénylem a Babaváró hitelt?

A hitel támogatási feltételei azonosan minden bank esetében, vagyis ha gyermek születik az első 5 évben, akkor a kölcsön a futamidő végéig kamatmentes lesz, a második gyermeknél pedig elengedik a fennálló tartozás 30%-át, míg a harmadiknál annak teljes összegét. Nem csak a kedvezmények, a kamatmentesség elveszítésének feltételei is azonosak mindenütt, így azt gondolhatná az ember, hogy mindegy, hol igényli a Babavárót. Ám ez nem így van, ugyanis a bankonként eltérő a minimális korhatár, a minimálisan elvárt jövedelem összege, de még az is különböző, hogy a kedvezményes – vagyis a kamatmentes -, vagy a kamatos havi törlesztőt veszik figyelembe a JTM számítás során.

JTM korlát 2019. július 1. előtt és után
havi nettó jövedelem kamatperiódus hossza
2019. július 1. előtt 2019. július 1. után kevesebb, mint 5 év legalább 5 év, de kevesebb, mint 10 év legalább 10 év
jelzáloghitelnél 400 000 Ft alatt 500 000 Ft alatt 25% 35% 50%
min. 400 000 Ft min. 500 000 Ft 30% 40% 60%
személyi kölcsönnél 400 000 Ft alatt 500 000 Ft alatt 50%
min. 400 000 Ft min. 500 000 Ft 60%

Igényelhető Babaváró CSOK támogatással együtt?

A Babaváró hitel és a vissza nem térítendő csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatás akár ugyanarra, ugyanazokra a gyermekekre is igényelhető, ám a Babavárónál fontos, hogy a gyermeknek a hitel igénylését követően kell megszületnie.

Amennyiben a család Babaváró hitel és lakáshitel (ez lehet akár csok hitel is) kombinálásával vásárol ingatlant, akkor a gyermek születésekor már meglévő lakáshitel csökkenthető a gyermekek után jár jelzáloghitel-elengedéssel. Ez a második gyermeknél 1 millió Ft, míg a harmadiknál 4 millió Ft hitelelengedést jelent.

Vagyis, ha valaki Babaváró és lakáshitel együttes felhasználásával vásárol ingatlant, akkor a második gyermeknél a Babaváró fennálló tőketartozását 30%-kal, míg a lakáshitelt 1 millió Ft-tal csökkentheti. A harmadik gyermeknél pedig a Babaváró fennálló tartozását teljes egészében elengedik, míg a lakáshitel további 4 millió forinttal faragható le. Ebből is jól látszik, hogy egy lakásvásárlást vagy építkezést bizony alaposan meg kell tervezni pénzügyi oldalról is, és a finanszírozást mindenképp a gyermekvállalási elképzelésekhez kell igazítani.

Érvényes a hitelmoratórium a Babaváró hitelre?

Igen, a Babaváró hitelekre is vonatkozik a hitelmoratórium, és mivel az első 5 évben a kölcsön mindenképpen kamatmentes, itt a kamatok nem halmozódnak. A fizetési felfüggesztés a családoknak csak annyit jelent, hogy a szokásos havi törlesztőrészleteket egészen idén decemberig nem kell befizetniük, a hitelük futamideje pedig majd annyival meghosszabbodik, ahány hónapig éltek a törlesztési szünet lehetőségével. Fontos tudni, hogy a moratórium ideje alatt az úgynevezett állami kezességvállalási díjat sem kell fizetniük, amely minden hónapban a legutóbbi évfordulókor fennálló tőketartozás 0,5%-ának 1/12-ed része, tehát legfeljebb 4 167 forint lenne egyébként.

Mely bankok kínálnak Babaváró hitelt 2021-ben?

OTP Babaváró hitel: Magyarország legnagyobb bankja azon pénzintézetek közé tartozik, amelyeknél hitelkiváltásra is igényelhető a Babaváró hitel. Az OTP Babaváró hitelénél a férj és a feleség esetében egyaránt 21 év a minimális életkori elvárás.

Takarékbank Babaváró hitel: A Takarékbanknál akár 18 éves kortól igényelhető Babaváró hitel, viszont itt nem támogatják azt, ha a pár meglévő hitelét váltaná ki ezzel. A Babaváró sikeres igényléséhez legalább minimálbért kell igazolnia valamelyik igénylőnek.

CIB Babaváró hitel: A CIB Banknál igényelt Babaváró hitelből személyi kölcsönlakáshitelautóhitel, gépjárműlízing és akár szabad felhasználású jelzáloghitel is kiváltható.

Unicredit Babaváró hitel: Az Unicredit banknál szinte bármilyen hitel kiváltható Babaváróval, feltétel azonban, hogy a kiváltandó hitelt teljes egészében elő kell törleszteni.

Raiffeisen Babaváró hitel: A Raiffeisen Babaváró hitelénél a férj maximális életkora lejáratkor legfeljebb 71 év lehet. Lakáshitel esetében a Babaváró hitel összegének 75%-a minősül önerőnek.

Erste Babaváró hitel: Az Erste Babaváró hitelénél a minimálisa futamidő 5 év, míg a leghosszabb 20 év lehet.

Sberbank Babaváró hitel: A Sberbank Babaváró hitele nem igényelhető kiváltásra.

K&H Babaváró hitel: A K&H banknál a Babaváró hitel minimális összege 2 millió Ft. Az elvárt minimális jövedelem a főadósnál 100 ezer Ft.

Budapest Bank Babaváró hitel: A minimális elvárt jövedelem fejenként a minimálbér összege, míg ha egy igénylő igazol jövedelmet, akkor neki legalább 130 ezer Ft-ot kell keresnie.

Forrás: https://bankmonitor.hu