Szállítmánybiztosítás

A hazai biztosítók nemzetközi szállítmánybiztosítási feltételei, általában igazodik a nemzetközi biztosítási piacon alkalmazott londoni intézményes feltételrendszerhez (Institute Cargo Clauses – ICC) és a nemzetközi szokványoknak megfelelő kockázati köröket tartalmazzák. A szállított áru jellegétől, kárérzékenységétől, a csomagolás és szállítás módjától függően többféle biztosítási fedezet közül lehet kiválasztani a leginkább megfelelőt.

INSTITUTE CARGO CLAUSES (A) – All Risks
Az összes kockázatra szóló fedezet, mely a biztosítási feltételben foglaltak szerint kiterjed az összes véletlen, váratlan, balesetszerűen bekövetkező kockázatra, mely a feltételben foglalt kizárások között nem szerepel, illetve a szerződésből más módon sem kizárt.

INSTITUTE CARGO CLAUSES (B) – With Average
A meghatározott veszélyekre szóló fedezet, melynek keretében a biztosítási feltételben nevesített elemi károk (mint pl.: tűz, villámcsapás, robbanás), természeti katasztrófák (mint pl.: földrengés, árvíz, vihar) által okozott, valamint a szállítóeszközt ért baleset következtében felmerült károk térülnek meg.

INSTITUTE CARGO CLAUSES (C) – Free of Particular Average
A meghatározott veszélyekre szóló fedezet, melynek keretében a biztosítási feltételben nevesített elemi károk (mint pl.: tűz, villámcsapás, robbanás), természeti katasztrófák (mint pl.: földrengés, árvíz, vihar) által okozott, valamint a szállítóeszközt ért baleset következtében felmerült károk térülnek meg.

Egyedi, egyutas biztosítás
Egyedi, egyutas biztosítás, mely az alkalmi, rendszertelen, előre nem kalkulálható szállításokra javasolt, vagy amikor a külkereskedelmi cég nem kívánja minden egyes szállítmányát biztosítani, csak egy-egy esetben kíván élni ezzel a lehetőséggel. A biztosítási fedezet kizárólag az előre lejelentett szállítmányra vonatkozik, de csak abban az esetben, ha a biztosító a fedezetbe vételt visszaigazolta, vagy a biztosítási kötvényt kiállította.
FONTOS: Ilyen típusú ajánlatkéréseket akkor tudunk fogadni, ha a min. 48 órával szállítmány indulása előtt megkapjuk a szükséges adatokat.

Keretszerződés
Keretszerződés, azon Ügyfeleinknek számára, akik rendszeresen de különböző jellegű szállítmányokat, különböző fuvarozási módokon, különböző helyekre fuvaroznak. Az előre meghatározott feltételekkel és díjakkal a szállítmányok biztosítási fedezetbevétele nagymértékben leegyszerűsödik, a biztosítási költség jól kalkulálható és lényegesen gazdaságosabb, mint az egyutas biztosítás.
A keretszerződés ismérveinek összefoglalása:

  • utólagos díjfizetés, csak a tényleges szállítások után
  • egyszerű adminisztráció, az egyes szállításokat elegendő az indulás előtt e-mailben vagy faxon lejelenteni
  • többféle árú
  • különböző fuvarozási módok
  • különböző fedezetek
  • különböző útvonalak

Forgalomra szóló kötvény
Forgalomra szóló kötvény, melyet azon Ügyfeleinknek ajánlunk, akik ugyanolyan jellegű szállítmányokat, ugyanolyan fuvarozási módon, azonos relációban és rendszeresen fuvaroznak. Ebben az esetben minden egyes – a kötvény feltételeinek megfelelő – szállítás automatikusan, külön bejelentés nélkül – a kötvényben meghatározott feltételek szerint és díj mellett – biztosított. A biztosítási díj alapja a tervezett éves forgalom, az így kiszámított díj negyedéves részletekben fizethető, amely az év végén a tényleges forgalmi adatok alapján elszámolásra kerül.

A weboldalunkon közzétett információk TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰEK! Jelenleg a feltételek naponta változnak. Az aktuális, friss információkért keresse munkatársainkat a kapcsolat menüpontban található elérhetőségeik bármelyikén, vagy irodánkban személyesen!